Twitter

On-line samenwerking om te komen tot een nieuwe Gids Startkapitaal. Documenten worden gewijzigd in Google Docs (volg edit link).

Cover


De Gids Stratkapitaal editie 2008

Handleiding voor nieuwkomers op de Kapitaalmarkt


[illustratie Fokke en Sukke]



[logo nebib]




Achterflap


Het valt niet mee om ondernemer te zijn. In uw eentje de wereld veroveren, alle ballen tegelijk in de lucht houden en geloofwaardig overkomen op klanten en financiers. Hoe doet u dat? Om te beginnen doet u dat niet alleen. Het is te eenzaam aan de top. Het starten of leiden van een innovatief groeibedrijf is zwaar. Het vergt het uiterste van uw creativiteit, doortastendheid en vasthoudendheid. Als ondernemer komt u nergens zonder bondgenoten, zoals investeerders, partners, klanten en toeleveranciers.

Hoe komt u aan die bondgenoten? Dat is gelukkig erg makkelijk. De ondernemers en investeerders met passie en ambitie vormen een gevarieerd en levendig netwerk. NeBIB is één van de organisaties die het netwerken tussen ondernemers en investeerders mogelijk maakt. Naast het uitgeven van deze handige gids worden er op dagelijkse basis ondernemers en investeerders met elkaar in contact gebracht en door het hele land grote en kleine bijeenkomsten georganisseerd. Als nieuwe ondernemer moet u zeker kennis nemen van de volgende initiatieven: www.businessangels.nl, www.hollandinnovation.nl, www.higherlevel.nl, www.newventure.nl, www.kom.je en niet in de laatste plaats www.nebib.nl.

[foto matchme] [logo wordt lid]



Deze gids is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en TechnoPartner.

[logo minez] [logo technopartner]

ISBN/EAN: 978-90-810100-2-3

Rug


Editie 2008 De Gids Startkapitaal Handleiding voor nieuwkomers op de Kapitaalmarkt

Inleiding:

Wat is de Gids Startkapitaal?

Groeipotentie en groeiambitie, dat is de overeenkomst tussen de ondernemers die deze gids lezen. Ze hebben weinig gemeen met de MKB-ondernemers, waar ze vaak toe gerekend worden. Het zijn ondernemers met passie en visie. Zij kunnen dingen die niet iedereen kan en ze zijn allemaal uniek. Het zijn de leiders van nog niet bestaande grote en zeer succesvolle bedrijven en zij hebben een grote invloed op de ontwikkeling van de economie en de werkgelegenheid in Nederland. Deze ondernemers hebben een geheel eigen dynamiek en verdienen daarom een eigen aanpak.

Recent onderzoek in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken toont aan dat slechts een kwart van alle potentiële groeibedrijven op zoek gaat naar geld; dat is heel weinig. Van de bedrijven die op zoek gaan naar geld, weet 87% dat ook te verwerven; dat is heel veel. Uit deze resultaten mag worden geconcludeerd dat het ambitieniveau van Nederlandse ondernemers nogal laag is en dat de kapitaalmarkt prima werkt.

Naast geld zijn er allerlei andere zaken te verkrijgen waar u als ondernemer uw voordeel mee kunt doen. De grens tussen financiering en andere vormen van toegevoegde waarde vervaagt. Publieke en private aanbieders lopen door elkaar heen en het landschap van aanbieders verandert doorlopend. De manier waarop de kapitaalmarkt werkt verandert echter niet. Het maakt niet uit of u een klant zoekt of een investeerder, een partner of iemand anders die waarde voor u heeft: het draait in essentie om goed ondernemerschap. De beste ondernemers bereiken het meest.

Private aanbieders werken veel samen. Het is namelijk niet eenvoudig om geld te verdienen aan nog niet bestaande bedrijven. De goede dienstverleners zijn dan ook hypergespecialiseerd. Ze vormen onderling netwerken om zich beter te kunnen specialiseren en gezamenlijk de markt te bewerken. Resultaten van deze samenwerking zijn onder meer: Holland Innovation (beurs), BusinessAngels.nl (regionale voorlichtingsbijeenkomsten), Matchme (magazine), de Leeuwenkuil (pitch contest), Higherlevel (internetforum) en deze gids.

De eerste editie van de Gids Startkapitaal verscheen in 2001 en de tweede kwam uit in 2006. Hij wordt nog steeds veel gebruikt. Bij deze derde uitgave zijn de inzichten over ondernemerschap inmiddels aanzienlijk genuanceerd. Ook is het netwerk van individuen en organisaties waar een ondernemer een beroep op kan doen verder gegroeid en geprofessionaliseerd.

Deze gids bevat twee onderdelen. Het eerste onderdeel bevat een algemene inleiding over het starten van een bedrijf met groeiambitie, aangevuld met een aantal bijdragen van ervaren ondernemers en experts. Het tweede onderdeel bevat een adressengids die ondernemers van dienst kan zijn. Een soort instant netwerk dus.

De Gids Startkapitaal is niet zomaar een gids. Het is zeker geen opsomming van regelingen en partijen die van zichzelf vinden dat ze nuttig zijn. De aanpak die door de opstellers voorgesteld wordt is gebaseerd op tientallen jaren ervaring met ondernemers en investeerders in nieuwe innovatieve bedrijven. Deze gids verwoordt de persoonlijke visie van de opstellers over innovatie, ondernemerschap en de kapitaalmarkt. Deze visie pretendeert op geen enkele wijze de waarheid te zijn; zij is gekleurd door ervaring en persoonlijke voorkeur. Maar een ambitieuze lezer weet er precies zijn voordeel mee toe doen.

Ik wens u veel succes,

Nils de Witte, NeBIB

--------------------------------------------

Het overzicht van de artikelen en de adressenlijst zijn ook op internet te vinden op www.startkapitaal.com. Veel van de "inzichten" in deze gids, zijn gebaseerd op de ervaringen van ondernemers op www.higherlevel.nl. De Gids Startkapitaal is een uitgave van De Nederlandse Beurs voor Investeringen in Bedrijven en Ondernemingen (NeBIB) BV, Eendrachtlaan 2a, 3621 DG Breukelen.

De gids is tot stand gekomen met behulp van een financiële bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken en TechnoPartner. Samenstelling: Nils de Witte Auteurs: Ben Lacor - Wouter Pijzel - Philip-Jan Hartog - Jan Verkooijen - Rikkert Walbeek - Albert Akkermans - Dirk Groenewegen - Edward Lich - Arnold Bonenkamp - Michel Simons - Ties van der Laan en Beuk van de Vecht. Eindredactie: Hagar Roijackers. Opmaak: Erik Treure. Illustraties: Huib Jans.

ISBN/EAN: 978-90-810100-2-3


Copyright © 2007 NeBIB BV - Alle rechten voorbehouden. Niets uit de uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van art. 16b en 17 Auteurswet 1912 dient men de daarvoor verschuldigde vergoedingen te voldoen aan de Stichting Reprorecht, Postbus 882, 1180 AW Amstelveen. Voor het overnemen van één of enkele gedeelten uit deze uitgave in bloemlezingen, readers of andere compilatiewerken dient men zich tot de uitgever te wenden. All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, stored in a retrieval system, or transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording, or otherwise, without the prior written permission of the publisher. Hoewel bij de uitgave de uiterste zorg is nagestreefd, kan voor de aanwezigheid van eventuele (druk)fouten en onvolledigheden niet worden ingestaan en aanvaarden auteur en uitgever geen aansprakelijkheid.


Voorwoord door Hans Bertram

Ondernemerschap is geen beroep, het is een passie. Ondernemers hebben een zekere bezetenheid en zijn bereid grote offers te brengen om hun ideaal te verwezenlijken. Een rotsvast vertrouwen en een onbegrensd doorzettingsvermogen zijn niet voldoende. Een tomeloze energie en voldoende ondersteuning - vooral van het thuisfront - zijn noodzakelijk om te slagen. En of dit nog niet genoeg is: ook kennis van verschillende vakgebieden, de juiste netwerken en een groot incasseringsvermogen zijn nodig om succesvol te worden. Tot slot moeten er natuurlijk ook voldoende financiële middelen zijn. Het is dus zeker geen gemakkelijke weg.


Waarom zijn er dan nog steeds mensen die er ondanks dit alles toch voor kiezen een eigen onderneming te starten? Uit eigen ervaring, maar ook uit de ervaring van ondernemers die ik begeleid, kan ik u vertellen dat de beloning zoet smaakt. Het is een bijzonder gevoel om als ondernemer in de samenleving te staan. Je levert een wezenlijke bijdrage aan de maatschappij en de economie; misschien wordt er zelfs extra werkgelegenheid gecreëerd.


Gelukkig is er in Nederland een stijgende waardering voor ondernemers die succesvol zijn. Deze bijzondere groep van mensen verdient het dan ook om ondersteund te worden. Vaak krijgt een starter maar één kans, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een bancair krediet of bij het aantrekken van risicovermogen. Om de kans op succes te vergroten is het belangrijk te weten hoe de verschillende geldverstrekkers een propositie beoordelen en welke verstrekkers welk soort geld verlenen. Zeker bij kapitaal aantrekken is het essentieel om vooraf te weten onder welke condities dat kan. In deze Gids Startkapitaal zijn met name over deze laatste thema’s de nodige wetenswaardigheden te lezen.


Het advies dat ik alle startende ondernemers van harte geef is: lees dit boekje zorgvuldig, laat u adviseren door mensen met ervaring en doe er uw voordeel mee. Het vergroot de kans om een succesvolle ondernemer te worden en een echte bijdrage aan de Nederlandse maatschappij te geven.


[foto Hans Bertram]

Hans Bertram

Ondernemer & Informal Investor

Winnaar B.G.M. informalsprijs 2006

EBAN European Business Angel of the year 2007



1 opmerking:

Nils de Witte zei

fijn zo'n gids startkapitaal